3 Eylül 2015 Perşembe

Jean-Paul Sartre'dan George Orwell'e Bazı Yazarların Favori Yiyecekleri.

Çoğu zaman yalnızca iç dünyaları ve edebi kişilikleriyle ilgilendiğimiz yazarları gerçekten iyi tanıdığımızı düşünüyor musunuz? Benim bu konuda bazı tereddütlerim var. Örneğin, özellikle tercih ettikleri yemekleri, sakladıkları eşyaları, çalışma masalarında bulundurdukları nesneleri vb. ilk bakışta ufak gözüken ancak üzerinde durunca büyüyen ayrıntıları hep merak etmişimdir. Dilerseniz lafı daha fazla dolandırmadan birkaç enteresan bilgi öğrenelim!

Jean-Paul Sartre - Helva. (Evet, helva, yanlış okumadınız!)

Geliştirdiği varoluşçu felsefesi ve özgün düşünceleriyle 20. yüzyılın en önemli filozoflarından biri olan Jean-Paul Sartre'ı helva yerken hayal etmek pek kolay olmuyor, öyle değil mi? Ama ne var ki Sartre tam bir helva düşkünüymüş ve Simone de Beauvoir ile olan mektuplaşmalarında sık sık bu konu açılırmış. Küçük Pulu” (Sartre'ın takma adıdır.), Beauvoir'in göndereceği hediyelerden önce muhakkak helva koymayı unutmamasını belirtip helva yemenin kendisini mutlu ettiğini dile getirirmiş.


John Steinbeck - Pozole.

Özellikle “Fareler ve İnsanlar” ve Gazap Üzümleri” kitaplarıyla bilinen ABD'li yazar John Steinbeck, yerel gıdalar tüketmeye özen gösteren biriymiş. Deniz ürünleriyle arası iyi olan Steinbeck, uzun yolculuklarda ise Amerika'da daha çok “posole olarak yazılıp çizilen ve geleneksel bir Meksika yemeği olan pozole tüketirmiş. Yazarın, yemeğin tarifini Jack Wagner'den aldığı ve özellikle Batı Amerika seyahatlerinde sık sık tercih ettiği biliniyor.


Agatha Christie - Devonshire tatlısı.

Polisiye edebiyatın önde gelen isimlerinden Agatha Christie, tam bir tatlı düşkünüymüş ve kitap yazarken dahi içi tatlı dolu büyük bir fincanı yanından ayırmazmış. Yazarın Devonshire tatlısını favori olarak görmesi, İngiltere'nin güneybatısında bulunan Devon kontluğunda zaman geçirmesiyle bağdaştırılmakta.  


Jerome David Salinger - Kızartılmış sığır eti.

Pek çoğumuzun “Çavdar Tarlasında Çocuklar” kitabıyla tanıdığı New York doğumlu ABD'li yazar, Cornish, New Hampshire'daki evinden her cumartesi günü akşam yemeği için ayrılırmış. Yazarın favori menüsü ise kızartılmış sığır eti, patates lapası ve turtadan oluşmaktaymış. 


George Orwell - Erikli puding.

Asıl adı Eric Arthur Blair olan Hindistan doğumlu İngiliz yazarın ilgi alanı yalnızca edebiyatla sınırlı değilmiş. Yemek yapma konusunda kendisini geliştirmekten hoşlandığı gibi, fikirlerini çevresiyle paylaşmaktan da herhangi bir rahatsızlık duymazmış. Orwell'in, adını “İngiliz Mutfağı” koyup 1946 yılında yazdığı, ancak son değerlendirmesinde basit ve yetersiz bulduğu için yayınlamamayı tercih ettiği gizli bir kitabı bile varmış! 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder